Hulp bij antenneplaatsing: AEDES Antenne Factsheet

dkars-logoHet Bureau Ondersteuning Antenneplaatsing Nederland, een onderdeel van DKARS, heeft een belangrijk succes geboekt.

Na de Vereniging Nederlandse Gemeenten heeft nu ook vereniging van woningcorporaties, AEDES, in samenwerking met de DKARS een document over antenneplaatsing op haar interne netwerk geplaatst. Het AEDES Antenne Factsheet is daarmee voor elke woningbouwvereniging online toegankelijk.

De afgelopen periode heeft onze BOAN-coördinator Jan van Muijlwijk, PA3FXB, druk overleg gevoerd met de juridische dienst van AEDES. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het tot stand komen van dit document. Het document leidde direct tot succes, zo meldde Jan afgelopen week.

“Ik kreeg een mail van een woningbouwvereniging waar een zendamateur al meer dan een half jaar mee ‘in de slag was’. Men wilde eerst helemaal niet meewerken aan deze zaak. Het ‘Aedes Factsheet’ heeft hier een postieve invloed op gehad. Vandaag kreeg de betrokken amateur alsnog zijn toestemming binnen om een antenne te kunnen plaatsen!”

In het nieuwe DKARS Magazine, dat rond 8 april zal verschijnen, kunnen geïnteresseerde radiozendamateurs hier meer over lezen en zelf het AEDES Antenne Factsheet downloaden. Wellicht kunnen veel amateurs hier hun voordeel mee doen.

Het BOAN van DKARS verleent gratis hulp bij het verkrijgen van toestemming voor antenneplaatsing. Tientallen amateurs zijn zo de laatste tijd al geholpen met vergunningen en toestemmingen voor het plaatsen van antennes.

Donateurs die een gift van minimaal 25 Euro per jaar bijdragen komen hiervoor in aanmerking. Meer info op de site www.dkars.nl.

12 antwoorden
 1. Gerard Dalenoort
  Gerard Dalenoort zegt:

  Dit is ook een positief bericht naar de luisteramateurs die ook nogal eens met de verhuurder in de clinch liggen omtrent het plaatsen van antennes en het doortrekken van antennedraden.In feite was dat bij mij ook zo,maar doordat ik erop heb gewezen dat er tot op de dag van vandaag altijd nog een vrijheid van het ontvangen van signalen bestaat en volgens mijn gegevens is dat zelfs Europees geregeld.Maar daar willen de verhuurders vaak niet aan omdat ze dan altijd ja moeten zeggen.Het is wel zo dat de hoogte van een te plaatsen antenne bepaald is volgens Europese richtlijnen.

  • Frank
   Frank zegt:

   Heb je enig idee wat er europees geregeld is met betrekking tot het plaatsen van antennes, of waar ik er iets over kan terugvinden?

 2. Bert
  Bert zegt:

  Prachtig! Grote inspanning maar met nog groter resultaat. Als woninghuurder heb ik dus ook medewerking van de huiseigenaar (corporatie) nodig. Het lijkt nog te lukken maar een document als dit gaat deuren openen voor vele anderen. Respect en petje af!

 3. C
  C zegt:

  Heel mooi Jan!..we hebben al contact met elkaar via de email..ik zal binnenkort een donatie storten naar jullie..ik heb gelukkig veel steun aan jou kerel..zoals je weet denken ze hier in Dordrecht erg sterk in hun schoenen te staan bij de wooncoorperatie die bij jou bekend is inmiddels..op het verzoek om een antennemastje te plaatsen aan de woning hebben ze tot nu toe totaal niet gereageerd!..groeten C

  • johan
   johan zegt:

   hoi ik heb een vraag ik heb een kleine vergunning aan gevraagd
   bij de gemeente en het heef nu in de krant gestaan 2 weken geleden voor mensen die bezwaar kunnen maken ik heb nog niets gehoord
   naar nu krijg ik een mail van de gemeente met het volgende .
   gevraagd wordt naar de nut en noodzaak van deze mast . kan het niet op
   een andere manier worden opgelost
   gelet op het rommelige beeld dat ontstaat heeft een toevoeging op het dak ( leidingen zijn dan mogelijk onzichtbaar ) de voorkeur . is er een mogelijkheid om de kabels binnen naar de nok kunnen leiden voorkeur is geen los element in de tuin . wat kan ik hier mee ?

 4. Eline
  Eline zegt:

  ik stond eerst nogal sceptisch ten opzichte van DKARS, weer een stel amateurs die het denken beter te weten, maar mijn mening is in de loop der maanden aardig bijgesteld en dit is helemaal een mooi behaald resultaat. In ieder geval duidelijkheid, en daar mankeert het bij de oude logge verenigingen nogal eens aan.

 5. paul
  paul zegt:

  Goed initiatief! AEDES is geen klein clubje dus dit document is een mooie template.
  Het valt me op dat DKARS “snel kan schakelen” in nieuwe ontwikkelingen.

 6. jan
  jan zegt:

  Hallo mijn vergunning is afgewezen door de gemeente wie kan er helpen door even de brief na te lezen om te beslissen om door te gaan met de vergunning of niet….of het überhaupt zin heeft

Reacties zijn gesloten.