Nieuwe werkwijze uitgifte callsigns

Met ingang van 9 januari 2018 gaat Agentschap Telecom anders om met de uitgifte van callsigns aan radiozendamateurs. Een roepnaam wordt nog slechts éénmaal uitgegeven. De roepnaam blijft vervolgens verbonden aan de radiozendamateur, zelfs als de registratie eindigt.

Een eenmaal toegewezen roepnaam wordt dus niet meer vrijgegeven. Ook nieuw is dat PA0-roepnamen weer kunnen worden toegewezen. Let wel: dit geldt alleen voor nieuwe, niet eerder uitgegeven PA0-roepnamen. In het verleden uitgegeven PA0-roepnamen blijven beschermd.

Het wijzigen van roepletters kan maximaal twee keer per jaar. Een en ander is na te lezen in een nieuwe brochure.

10 antwoorden
  1. Menno
    Menno zegt:

    Blij dat deze regeling van behoud van roepletters er is, maar helaas is het alleen voor de bestaande uitgiftes die vanaf 09-01-2018 actief zijn. De roepletters die eerder vervallen zijn verklaard komen niet automatisch meer terug naar de oorspronkelijke amateur. Hierdoor is de unieke koppeling tussen de amateur en zijn roepletters niet geheel doorgevoerd. Ook is het (nog) niet mogelijk dat Agentschaptelecom.nl de oude (vervallen en niet in gebruikte roepletters) administratief koppelt aan de eerst gebruikte amateur als rechtmatige. Oude en vervallen roepletters zijn dus nog steeds beschikbaar voor iedereen !

  2. Kees Merkelbach
    Kees Merkelbach zegt:

    Een beetje vreemde vraag misschien maar kan ik mijn maritiem call sign vervangen door mijn F call sign? Of anders om?

  3. MPX
    MPX zegt:

    Je kan dus nog steeds de call van een overleden amateur nemen, een beetje van de pot gerukt als je het mij vraagt.

    Iemand met een PA0 call is over het algemeen een zendamateur zoals het ooit bedoeld was, ook dat is over dus, alweer een beetje jammer.

    Nog een paar jaar, dan kun je als je de wet van Ohm kent een PA0 call aanvragen.

  4. Neuteboom
    Neuteboom zegt:

    PA-NUL als cultureel erfgoed voordragen en door heruitgave niet laten uitsterven?

  5. René
    René zegt:

    Dit betekent dat je je oude call ( die je tijdelijk ff niet gebruikt ) weer terug kan krijgen als die aanvraagt.
    Maar …Dit gaat natuurlijk weer geld kosten om dit geregeld te krijgen.
    Zoja moet je dus weer min 1 jaar de kosten van gebruik van de Call gaan betalen, die je net voor bepaalde reden ff heb laten bevriezen.

  6. piet
    piet zegt:

    Ik kwam op pagina 263 van Electron mei nummer een “Oproep PA0’ers” tegen. Uiteraard voelde ik mij met mijn van ouds her PA0 licentie meteen aangesproken. Nee, blijkt het om “surrogaat PA0’ers” te gaan.

    Als “echte”PA0’er voelde ik mij gelijk enorm in mij zak gescheten. De enigste motivatie voor zo’n nieuwbakken amateur om een PA0 prefix aan te vragen is, dat deze zich graag wil vereenzelvigen met de “oude garde” die blijkbaar in de loop der jaren wat aanzien heeft verworven. Het beoogde doel van deze surrogaat PA0’ers wordt echter niet bereikt. Door de komst van surrogaat PA0’ers is namelijk de PA0 status volledig om zeep geholpen.
    Vroeger behoorde je met de PA0 prefix tot de oude garde. Tegenwoordig wordt je gezien als zo’n grappenmaker die ook zo nodig een PA0 prefix moest aanvragen.

    Natuurlijk kan men een hesje gelijkende die van de Hells Angels aandoen en de bromfiets optuigen alsof het een Harley-Davidson betreft, echter daarmee behoort men nog niet tot de desbetreffende motorbende. Mogelijk dat wanneer een “echte” Hells Angel dit persoon treft, er veel kans bestaat dat deze het er niet zonder kleerscheuren afbrengt. Gelukkig zal het bij de radio amateur niet zo’n vaart lopen.

    In de muziek wereld vereenzelvigd men zich graag met de Beatles. Het was Ringo Starr die zei: Leef je eigen toekomst en niet het verleden van een ander. Graag wil ik die surrogaat PA0’ers deze wijze woorden meegeven.

    Het niet meer hoeven bijhouden van een logboek en het zomaar kunnen wijzigen van je roepnaam lijkt leuk maar is in feite een degradatie van de radio amateur. Je roepnaam is je tweede achternaam dus waarom zou je deze, zelfs voor sommigen meerdere malen, willen wijzigen? Het verschil tussen een gelicenseerde radio amateur en een 27Mc’er wordt al minder zichtbaar. Ook hier wil ik zeggen: Stop eens met het verheerlijken van wat de radio amateur allemaal heeft gedaan in 1953. Leef je eigen toekomst.

    Persoonlijk heb ik besloten niet mee te doen met die PA0 flauwekul. Wanneer ik weet dat het om een surrogaat PA0’er gaat, weiger ik simpelweg het persoon te werken. Het is zeker dat meerdere echte PA0’ers er zo over denken. Gelukkig maar voor die surrogaat jongens dat de echte PA0’er een uitstervend ras is.

    Gezien de medewerking van de Veron en de VRZA aan het heruitgeven van de PA0 machtiging hebben beide verenigingen feitelijk de belangen van de oud-PA0’ers niet op juiste vertegenwoordigd. Iedere PA0’er die zijn machtiging voor 1975 heeft verkregen zou zich moeten afvragen of deze nog wel betalend lid wil blijven van deze verenigingen.

    Juist om niet mijn roepnaam te verliezen heb ik jaren lang betaald terwijl ik niet actief was. Het is dan ook voor een niet actieve PA0’er zijn eigen keus geweest zijn roepnaam op te zeggen. Achteraf moet deze dan ook niet klagen wanneer deze zijn oorspronkelijke roepnaam niet terug kan krijgen.

    Verder ontgaat mij volledig het nut van het heruitgeven van de PA0 prefix. Het draagt werkelijk nergens toe bij behalve twee deling.

    73’s
    PA0PRG

  7. Marianne van Oostenbrugge
    Marianne van Oostenbrugge zegt:

    tweedeling is één woord :-), ik ben aspirant , wat zou je me aanraden, als Novice kreeg je een PD prefix, en veranderde dat dan als je je F haalde ? wat raad je me nu aan te kiezen ?

Reacties zijn gesloten.