Vergoeding: 123 registraties ingetrokken

hamnieuwsOp de dag dat Agentschap Telecom alle registratiehouders in Nederland heeft aangeschreven met de mededeling dat er vanaf volgend jaar een jaarlijkse vergoeding verschuldigd is van 31 euro, hebben 123 zendamateurs hun registratie ingetrokken. Dat blijkt uit onderzoek van Hamnieuws.

Dagelijks vergelijkt de redactie (automatisch) de roepletterlijsten van de website van de toezichthouder. Daaruit blijkt dat er gisteren 1 registratie is bijgekomen door een wijziging. Daaruit valt op te maken dat 123 registraties, vermoedelijk op verzoek van de houder, zijn ingetrokken.

De 123 ingetrokken registraties kunnen aanzienlijk hoger uitvallen. Dit aantal is enkel het aantal zendamateurs dat op de dag van ontvangst van de mededeling door Agentschap Telecom direct ingelogd heeft op de website. Hamnieuws blijft de registratie database in de gaten houden.

callbook_20150927

Onder de ingetrokken roepletters bevinden zich 24 Novice amateurs en 14 registraties met een PA0-call. Ook 39 registraties van een PE1-call, de oude C-licentie, zijn ingetrokken. In totaal zijn er nu 13.764 roepletters uitgegeven. Eventuele vervallen roepletters door overlijden zijn in dit overzicht meegenomen, omdat de reden van opzegging niet beschikbaar is.

Aantal registraties neemt nog steeds licht toe
Het aantal registraties ligt door de 1e batch van 123 opzeggers weer iets lager 5 maanden geleden. Op 23 april jl. werd de 14.000e roepletter uitgegeven, maar de database bevat ook clubstations. Toen waren er 13.809 uitgegeven roepletters tegenover 13.764 vandaag (27-09-2015). In absolute waarden een afname van 45, maar als we de database van gisteren (26-09-2015) als uitgangspunt nemen een toename van 77. Vergelijken we de cijfers van vandaag (27-09-2015) tegenover de cijfers van een jaar geleden een toename van 13, waarbij al rekening gehouden is met de 123 opzeggers van gisteren en de SK’s over afgelopen jaar.

Het is te verwachten dat zendamateurs die de registratie intrekken al langere tijd niet meer actief zijn, temeer omdat de roepletters ook niet voorkomen in het DBQ, dus de ledendatabase van VERON en VRZA. De komende maanden zal blijken hoeveel zendamateurs de registratie intrekt doordat zij niet meer actief zijn op de banden. In 2008 toen de machtigingsgelden verdwenen, zagen we de beweging de andere kant op gaan: omdat registratie gratis was, hielden veel zendamateurs deze aan ook al waren ze niet meer actief.

Ingetrokken roepletters 26-09-2015

PA0AMI PA0BOK PA0CHD PA0CPD PA0DKL PA0DSQ PA0EFA PA0HKO PA0NRA PA0PWK PA0WAL PA0WCV PA0WTM PA0WZM PA1AV PA1BAS PA1CVR PA1FXI PA1JKH PA1PJB PA1WM PA1YBF PA3ABC PA3ALD PA3BEG PA3BMH PA3CEW PA3CMP PA3CNY PA3CZB PA3DAG PA3DGK PA3EBP PA3EDU PA3EJA PA3EOK PA3EPG PA3ETS PA3FBC PA3FEG PA3FHE PA3FKO PA3GAR PA3GBO PA3GOW PA3HEX PA3PV PA7ABC PA7ENS PA8HSF PA9JVN PA9ML PC2H PD0ARK PD0DAG PD0HAW PD0IAJ PD0JHW PD0JVH PD0NKP PD0OSD PD0PJF PD0PRP PD0PXV PD0RHF PD0SDG PD1ACP PD1ALE PD1AMV PD1AOL PD2LK PD2RLV PD3CLA PD3MIC PD3RT PD4TH PD8WIM PE0APH PE1ATR PE1AYN PE1BAS PE1BUN PE1BWF PE1CFA PE1CVQ PE1DLI PE1DRE PE1ECR PE1FBT PE1GB PE1GHT PE1GVB PE1JUT PE1JWB PE1LAA PE1LFI PE1LLD PE1MIZ PE1MLK PE1MLZ PE1NNL PE1NPV PE1NTM PE1NZR PE1OFU PE1PBG PE1PGG PE1PHZ PE1PXE PE1PYD PE1RB PE1RDZ PE1RFA PE1RGT PE1RJK PE1RTF PE1RVM PE2PWW PE2REN PE7BKE PE7RB PF4LSR PG2AC

Toegekende roepletters 26-09-2015

PD4DFT

62 antwoorden
    • Hamnieuws
      Hamnieuws zegt:

      Gezien het hoge aantal PA0 en PE1-calls, mag je aannemen dat het om oudere, niet actieve zendamateurs gaat. Vrijwel geen enkele call komt ook voor als lid van het DBQ dus als lid van VERON of VRZA. Naar alle waarschijnlijkheid gaat het dus om niet-actieve zendamateurs.

    • Michel Mulder
      Michel Mulder zegt:

      Had al diverse amateurs gehoord die er mee stoppen omdat nu ineens betaald moet worden. Jammer deze mensen blijven dan waar schijnlijk ook geen lid meer van de verenigingen. Dus al met al een behoorlijke aderlating voor meerdere partijen en dat is jammer. We zullen het wel zien wat het uiteindelijk aangericht heeft.

    • Han Sytsma
      Han Sytsma zegt:

      Ik ben ook geen lid meer van de verenigingen, maar nog wel – niet al te vaak – actief.
      Ik denk dat 31 euro gekozen is om aannemelijk te maken dat dit bedrag kostendekkend is.
      Wellicht ga ik een WOB aanvraag doen voor de berekening hiervan – zou eigenlijk bij een vereniging thuishoren – want het lijkt me vrij veel voor registratie.

      • Rob
        Rob zegt:

        Het bedrag is niet (alleen) voor het bijhouden van de registratie maar voor het volledige pakket aan werkzaamheden wat AT moet uitvoeren voor radiozendamateurs en marifoongebruikers. En wellicht komen we nog goed weg want het zou best kunnen dat wij meer kosten veroorzaken dan marifoongebruikers.
        Als jij je gedetailleerde berekening gaat opvragen veroorzaak je ook weer kosten. Dat soort kosten betalen we met zijn allen. En het zou best kunnen dat als de boel wordt opgedeeld in categorieen en ieder precies betaalt wat die categorie aan kosten meebrengt, het bedrag voor ons nog verder omhoog gaat.

    • Patrick de J
      Patrick de J zegt:

      Michel wees wat genuanceerder met wat je zegt, voor sommige mensen is 31 euro een week of meer eten …… wat ik erg vindt is dat wij dit dus met zn allen laten gebeuren en niet ff lappen voor diegenen die veel pleizier beleven aan de hobby, maar die 31 euro echt niet over hebben. Helaas zijn deze mensen vaak te trots om dit aan te geven. En natuurlijke zeggen mensen om verschillende reden op, maar dit gejojo van AT staat mij ook helemaal niet aan. Gaan ze nu ook aktief alle storing veroorzakende apparatuur fabrikanten aanpakken en een invoerverbod opleggen, of moeten wij steeds meer vermogen stoppen in in onze uitzendingen om nog boven al het geruis en en geratel uit te komen, met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid. Oh en niet te veel scheten laten, want dan zou onze regering daar ook nog een mooie bron van inkomsten in kunnen gaan zien.

  1. PD1PYF
    PD1PYF zegt:

    inloggen als root ondanks dat je ppk enabled hebt? Ik zou even inloggen als root uitschakelen en gewoon normaal inloggen.

  2. Cor Klop
    Cor Klop zegt:

    Het gaat om het principe, alles moet geld kosten. Ik stel voor dat er volgend jaar belasting wordt geheven over de postzegelverzamelingen …….

  3. John Peters
    John Peters zegt:

    Ach het koste vroeger ook geld en nu we er voor moeten gaan betalen kunnen we bij storingsgevallen ook een inspanning van het agentschap verwachten.

    • Hamnieuws
      Hamnieuws zegt:

      Maar ook niet zachter… AT blijft gewoon reageren op klachten geeft ze zelf aan op haar website. Klachten over en klachten door zendamateurs. Een en ander wel afhankelijk van de prioriteit en omvang.

      • paul
        paul zegt:

        “afhankelijk van prioriteit en omvang”: vager kun je het niet hebben 🙂

        Markttoezicht was een mooi woord.
        Apparatuur die EMC-technisch niet deugt niet op de markt toestaan.

        Amateurs zich bij alle omwonenden naar binnen laten kletsen en zelf storings huiszoeking laten doen, hoe hoogdrempelig kun je iets maken?

  4. Rene
    Rene zegt:

    Intrekken van de registratie heb je jezelf mee.
    Je stopt met een prachthobby.
    Wat wil je dan gaan doen…. Vissen ???? Kost ook € 35,- per jaar.

    • Matt
      Matt zegt:

      Als je straks “illegaal” vist met naast je je zendertje ad waterkant word je meteen in de boeien geslagen. Indien je met de auto kwam ook nog een parkeerboete en natuurlijk 3x €9 administratiekosten.

    • paul
      paul zegt:

      Gelukkig is handhaving op vervuild viswater nog steeds niet afhankelijk van het aantal klachten als drempel.
      Vissers genieten denk ik meer bescherming dan radiozendamateurs.
      Een prima hobby dus.

  5. Jack Boer
    Jack Boer zegt:

    Maar wat doen ze dan met dat geld?
    Het gaat om pak weg rond de 400 a 500 000 euro.
    Maar in dit land zijn wij lijdzame kalveren geworden.
    En zeker onder technici.
    Stel je voor dat je een boze mening hebt!

    • Matt
      Matt zegt:

      Kostendekkend zogenaamd. Wat inhoud dat het niet uit een ander potje hoeft te komen zodat daar meer geld overblijft voor vluchtelingen, de economische oorlog met Rusland, nieuw wapentuig, het verwerven van meer landen voor de EU, de criminele steun aan banken en verzekeraars en als klap op de vuurpijl de (aangekondigde) aankoop van 2 doeken voor de schamele som van slechts 160 miljoen.

      Maar u schreef het al “in dit land zijn wij lijdzame kalveren geworden”.

  6. Cor PD0RKC
    Cor PD0RKC zegt:

    Ik ga er vanuit dat veel zendamateurs die al een lange tijd niets meer met de radio hobby gedaan hebben hun callsign hebben laten intrekken (bij AT) om geen kosten meer te krijgen in de toekomst.

  7. PA1HR
    PA1HR zegt:

    Van de ongeveer 16.000 (grove schatting) radiozendamateurs in Nederland zullen er een paar wakker geworden zijn bij het lezen van de brief van het AT; ohja, die registratie heb ik weliswaar, maar gebruik ik al jaren niet meer. Opzeggen dus.

    • Wim
      Wim zegt:

      Het is toch logisch dat je de kosten die gemoeid zijn met je hobby zelf betaalt.

      Voel jij, klager, er als belastingbetaler voor om via de belastingen verplicht bij te dragen aan andermans hobby, vissen. motorrijden, postzegelverzamelen, noem maar op.

      Alleen als die hobby bevorderen maatschappelijke problemen helpt oplossen of de volksgezondheid bevordert. worden er uitzonderingen gemaakt in het algemeen belang door de overheid.

      En verwacht niet dat kosten dekken van de AT bemoeienis door de verplichte bijdrage helpt, want het zijn de huidige kosten van het huidige service-niveau waaraan je naar rato gaat meebetalen,

      Lui die al jaren niets aan onze hobby doen, maar blijkbaar wel op de centen letten, zijn ook niet (meer) geinteresseerd in vossejagen, komt u ook, dx nieuws, zelfbouw, DQB lidmaatschap , Eraan/Eraf, van de HB tafel, Technische notities, velddagen,etc. Die hebben in het verleden al hun lidmaatschap opgezegd toen ze de jaarlijkse rekening in de bus kregen van de vereniging.

      Dus call opzeggen is nauwelijks gerelateerd aan verenigingslidmaatschap opzeggen, is mijn inschatting

    • Wim
      Wim zegt:

      Nee Rene Korevaar, dank U,

      Die mogen niet iets zelfgebouwd in de ether zetten, ze ontwikkelen zichzelf niet middels de hobby, het zijn puur communicatieamateurs, Als je echter bij de 96% zendamateurs hoort die hun gekochte apparatuur alleen maar gebruiken om via een microfoon in te zwetsen, en zich derhalve op geen enkele significante wijze onderscheiden van een CB-er, ben ik het wel met je eens. In dat geval zou ik overgang naar 27 MHz ook een goed idee vinden.

      • Kees
        Kees zegt:

        Wim, dan ook maar de 96% van alle automobilisten van de weg af die hun auto alleen maar gebruiken om er in te rijden en nooit aan sleutelen?

        • Wim
          Wim zegt:

          Haha Kees.

          Hij is goed!

          Echter:

          Je hebt je rijbewijs gekregen om in je auto te mogen rijden, modificeren mag niet want dan is het model niet meer groepsgoedgekeurd door de RDW en kan een gevaar op de weg betekenen.

          Je hebt je zendtoestemming gekregen na een examen dat vaststelt dat je geschikt bent als beginnend sleutelaar en experimenteerder , omdat de amateurdienst in het leven is geroepen door de ITU opdat mensen door experimenteren met radiozendapparatuur zichzelf kunnen ontwikkelen en ontplooien.

          Net andersom dus: Een automobilist mag niet sleutelen en modificeren zonder herkeuring,
          Een zendamateur die niet sleutelt en modificeert behoort tot een groep die niet aan de ITU voorwaarden voldoet. Kort door de bocht zoals ik het opschrijf, maar de kern van mijn standpunt zal je duidelijk zijn.

          Al dat gemekker waarom zendexamens nodig zijn, als je een jappenbak koopt kan er toe leiden dat de examens op den duur worden opgeheven en je slechts met een verzegelde koopset mag zenden.

          Dat zou voor mij aanleiding zijn mijn roepletters op te zeggen.

          • Khu (@Khu_Marx)
            Khu (@Khu_Marx) zegt:

            Ik lees veel hier, maar heb nu echt aangemeld voor een reactie. Het wordt eens hoog tijd, dat alle PANul fossielen eens goed naar zichzelf gaan kijken. De tijden zijn verandert, alleen veranderen de verantwoordelijk bestuursleden totaal niet mee. Ik spreek nu uit eigen ervaring, nadat heb ik een aantal PaNullers heb moeten helpen om hun SDR radio fatsoenlijk werkend te krijgen.

            Dit geeft mij aan, dat er veel te weinig aandacht is om nieuwe technieken te absorberen in de kennis voor een examen. Jullie zitten (bijna) allemaal nog met oude techniek uit de jaren 50 te spelen, terwijl die steeds minder relevant wordt. Ik verwacht persoonlijk gezien, dat over 2 tot 5 jaar SDR een dermate gemeengoed is waar je niet meer omheen kunt.

            Ik ben zelf Novice en ik heb totaal geen behoefte om ook maar te denken om een F licentie te halen. Niet omdat ik het niet kan, maar omdat de kennis die er gevraagt wordt dermate irrelevant voor mij is, dat ik het gewoon niet waard vind. Er wordt gesteld dat je volgens ITU geschikt bent om te kunnen experimenteren. Nou, ken maar bar weinig PANullers, die dit daadwerkelijk doen. het enige wat sommige doen, is iedere dag op 80m ouwehoeren over Hortensias.

            Zodra de examens aangepast worden, waarbij er nieuwe technieken geadopteerd worden, sta ik vooraan in de rij om examen te doen. Eerder niet. Oh en mocht dat herijking van N (die 3 jaar onzin) doorgaan, dan ga ik weer lekker piraten en kijk ik over ~5 jaar nog eens, als de PANullers verdwenen zijn.

            73.

  8. Bram V Ierland
    Bram V Ierland zegt:

    Beetje zielig van die centamateurs. We betalen vlot een paar duizend voor een nieuwe radio en geven honderden euro’s uit aan antennes. En dan over €31,- vallen? Gelukkig zijn we van die centamateurs af. Hoeven we ook niet naar hun gemekker te luisteren op de banden. Kunnen ze lekker verder met azijn drinken.
    Just my two cents.

    • Maarten van Rossum
      Maarten van Rossum zegt:

      Bram, dit zijn zendamateurs die je toch nooit op de banden hoorde en dus ook geen duizenden Euro’s aan apparatuur uitgaven. Dit zijn de zendamateur die toen de het een aantal jaren geleden gratis werd om je te registreren, hun oude machtiging weer in ere herstelde omdat het toch niets koste. Hier missen we dus relatief weinig aan.

    • Erwin, PA3EFR
      Erwin, PA3EFR zegt:

      Zullen we een weddenschap aangaan? Ik zet 31 euro in op 430 amateurs gemeten op 31 december a.s.

      • Rutger
        Rutger zegt:

        Die heb je al verloren, vandaag zijn er al 642 roepletters vervallen. er zijn 19 nieuwe uitgegeven..

        • Wim
          Wim zegt:

          Er zijn nu, 11okt2015. 13444 roepnamen geregistreerd in de hamlijst PA0 tot PI9.
          Dat zijn vermoedelijk en naar schatting ruwweg 13000 verdedelde CB-ers, dankzij jarenlange studie voor een uiterst moeilijk staatsexamen hebben die die status bereikt, alsnog welgefeliciteerd als ze meelezen, en de rest CW-ers, onderzoekers en zelfbouwers die het wiel opnieuw uitvinden, en te werk gaan op de wijze zoals het zendamateurisme bedoeld is.

          Volgens dezelfde telmethode (lengte van de hele lijst) was dat getal op 30 september 13719. Majorerend is de krimp dus tot op heden bruto ruim minder dan 300 niet geinteresseerden .

          Nog 13000 te gaan dus, die er nog achter moeten komen dat ze hun tijd zelfs beter besteden, qua zelfontplooiing door met een zak chips achter hun TV aap-noot-mies te kijken.

    • PD0MV
      PD0MV zegt:

      Ach aan de andere kant is 31 euro nog te doen, we hadden idd meer kwijt kunnen zijn, maar wat betreft de zogenaamde werkzaamheden en de daarbij komende kosten vind ik niet bepaald transparant, en dat alle cb,pmr,lpd wegkomen is wel apart, want het zou mij inziens raar zijn als 27MHz geen onderhouds kosten heeft aangezien ze dicht op 28MHz zitten.En ik vind het idd nog frapant dat we geen kosten erbij krijgen omtrent antenne registratie, maar ja je moet ook geen slapende honden wakker maken en tevens is het een ander overheids orgaan voorzover ik kan ontdekken, ik kan er tevens naast zitten.

      • PA1HR
        PA1HR zegt:

        31 euro… Er zijn mensen die dit in minder dan een week in rook doen laten opgaan…
        Ik kan mij de enorme discussies van vroeger nog goed herinneren, toen het machtigingsgeld na een paar jaar werd verhoogd van 50 naar 52 gulden (of iets dergelijks). Alsof de wereld verging…
        Ik trek nog maar een flesje witte wijn open; die was in de aanbieding bij de Spar voor 3,99 euro…
        Ik wens jullie een fijne werkweek en 73, Hans.

        • Stan / PA8C
          Stan / PA8C zegt:

          Dat vindt ik een prima idee Hans 😉
          Inderdaad eerst maar eens afwachten wat de toekomst in 2016 gaat brengen en daarnaar handelen lijkt mij het beste.
          Jij ook een fijn weekeinde met een goede afsluiting, maar dat lukt jou wél 🙂

          • Mark
            Mark zegt:

            Stan, jij bent ook snel van mening veranderd! Als ik mij niet vergis was je gisteren nog tegen het voorstel en vond je het belachelijk dat het AT over jou portemonnee besliste!

        • Wim
          Wim zegt:

          Hans,

          Ik herinner me toch dat het uiteindelijk boven de 90 gulden uitkwam, dat was toen 3 promille van bruto modaal, Ik heb nagekeken in 1957, vond ik terug, betaalde ik 15 gulden..

          Tegenwoordig staan er gevangenissen leeg (mede) omdat er 2 gedetineerden een cel moeten delen, ziekenhuizen nog veel meer in een ruimte, PD0MV (krijg ik nog antwoord op mijn vraag over het krantenwijk, Mark?) zal ook wel voorbeelden weten betreffende de gehandicaptenhuisvesting etc. Wellicht kunnen meerdere personen die een verklaring van bevoegdheid hebben ( eens geslaagd voor het zendexamen, maar niet geregistreerd staan) een call delen, en de kosten hoofdelijk omslaan, als ze de jaarlijkse bijdrage te bezwaarlijk vinden.

  9. Albatros
    Albatros zegt:

    tja nu ze geen piraten zenders meer uit de lucht halen , moeten ze toch ergens hun centen vandaan halen !

  10. Wim
    Wim zegt:

    Ja Vincent Laroo,

    Men wil best een percentage machtigingsverhoging betalen als het bruto inkomen hetzelfde percentage stijgt teneinde de inflatie te pareren, zodat alle kosten ten laste komen van de spaarpotten van de senielen.

    Echter is van gratis = 0 naar 31 euro een percentage 31/0 maal 100% en dat is kortom een onhaalbare kaart

Reacties zijn gesloten.