VERON-leden voor 23cm ATV Novice

VERON-Logo-NieuwVandaag vond in Apeldoorn de Verenigings Raad plaats van de VERON, waarbij de vereniging haar jaarstukken presenteerde. Ook werd er gestemd over ingebrachte voorstellen van leden.

Twee van de zes voorstellen hadden de strekking om er bij Agentschap Telecom op aan te dringen om Novice amateurs toegang te geven tot de 23cm band voor het bedrijven van ATV. Dit omdat de bandbreedte en toegenomen aantal digipeaters ATV op 70cm vaak onmogelijk maakt.

Het eerste voorstel was afkomstig van de afdeling Twente. Dit voorstel is met 162 stemmen voor, 89 stemmen tegen en 19 onthoudingen in ruime meerderheid aangenomen. Omdat de afdeling ARAC (Achterhoek) een soortgelijk voorstel had ingediend en de uitslag van het eerste voorstel al bepaald was, trok deze afdeling haar voorstel in.

Het VERON Hoofd Bestuur is opdracht gegeven om bij Agentschap Telecom te verzoeken om Novice amateurs toegang te verlenen tot de 23cm band om ATV te bedrijven. Of dit voorstel kans van slagen heeft zal bezien moeten worden. Agentschap Telecom geeft klassen amateurs tot banden, maar maakt daarbij doorgaans geen restricties in de gebruikte modi. Ook krijgen Novice amateurs doorgaans geen toegang tot banden waar zendamateurs een secundaire status genieten. Dat is voor de 23cm band het geval.

27 antwoorden
  • Hamnieuws
   Hamnieuws zegt:

   In de Electron die komende zaterdag op de mat valt, alsook deels in de toespraak van de voorzitter op de VR, zie veron.nl.

 1. Hans PD0AC
  Hans PD0AC zegt:

  Zonde van de tijd en de inspanning.

  De enige aanpassing die mij van enig nut lijkt is het vrijgeven voor N van het stukje 7.100 – 7.200. Niet omdat ze er dan ‘wat bij krijgen’, maar omdat het bestaande banddeel imniddels verziekt is door JT65 (JT staat bij mij voor Jamming Technology).

  Voor de rest moeten N amateurs niet zeuren.

  • Ivan
   Ivan zegt:

   Ja jammer voor je dat wij JT65 JT9 amateurs 5 Kc van de 50 kc afsnoepen, tjonge jonge wat erg…

  • Hans
   Hans zegt:

   Helemaal mee eens! Maar AT heeft geen tijd voor de radiozendamateur blijkt al uit de recente toespraak van de Veron voorzitter.

  • Hans
   Hans zegt:

   Als je SDR betitelt als Software defined rubish dan kan het niet anders dan dat je JT uitlegt als jamming technology. Blijkbaar ontgaat je een deel van de radio amateur wereld.

   Misschien ook maar examen doen voordat je begrijpt wat het inhoud.

   Met je laatste opmerking ben ik het wel eens !!

 2. Frank van der knoop
  Frank van der knoop zegt:

  Ieder zijn hobby hans jammer dat je andere amateurs die experimenteel radio bedrijven veroordeeld getuigd van onwetendheid!!

 3. mark
  mark zegt:

  jammer dat zo velen getrapt zijn in het smoesje dat er geen atv meer gedaan kan worden op 70cm, digitale atv is prima mogelijk op 70cm (net als analoge atv nog steeds werkt) sterker nog dat digitale atv op 70cm werkt veel beter dan analoge atv, er was dus totaal geen noodzaak om novice toe te laten op 23cm.

  hopelijk is AT slim genoeg deze smoes te doorzien en laten ze gaan novice toe tot de 23cm band met deze smoes.

  • Martin
   Martin zegt:

   Er zijn er nog velen die ‘analoge’ ATV bedrijven en die vallen dus wel buiten de boot. Los hiervan vindt ik dit dus een goede ontwikkeling! Sterker nog, ik ben vóór volledige gelijktrekking van toegang tot alle banden voor alle geregistreerde amateurs, in elk geval in onze IARU-regio. Op deze wijze kunnen alle geregistreerde amateurs kennis maken met alle frequenties en modi. Ik ga dus voor meer radioactiviteit voor alle geregistreerde amateurs op alle banden!

   Zelf hoop ik dus dat het AT slim genoeg is verder te kijken dan hun neus lang is, en juist mee te denken over een goede oplossing.

   • Remco (pe1pip)
    Remco (pe1pip) zegt:

    ATV opp 70cm en ATV op 23cm hebben net zo veel gemeen als digitale en analoge ATV… dus of je overstapt van 70cm ATV naar 23cm ATV of van analoog naar digitaal, in beide gevallen kan je al je oude spullen weggooien, je hebt er niets meer aan. En dan te bedenken dat je met DATV met zo weinig vermogen zulke mooie plaatjes neer kan zetten…. ik zou, als ik dan toch overnieuw moet beginnen, meteen digitaal gaan.

    Dat gezegd hebbende… wat mij betreft niets mis met het voorstel, maar ik vrees dat AT nooit akkoord gaat. Als ik nog een N machtiging had zou ik vooral mijn energie steken in het genieten van wat ik nu wel kan of het halen van een F, maar vooral niet in dit soort voorstellen.

    • paul
     paul zegt:

     Ik denk dat AT het verzoek om migratie van ATV van 70 naar 23 een klein beetje zelf heeft uitgelokt.

     Na “Bergschenhoek” is duidelijk te kennen gegeven dat het maatschappelijk belang van allerlei draadloze toepassingen op 70cm (autosleutels,weerstations,speelgoed,etc) een zwaarder “maatschappelijk belang” dient dan ATV.

     Als AT beleidsmatig duidelijk met 70cm ATV in haar maag zit vanwege low-power devices, lijkt het me logisch dat amateurs meedenken over alternatieven en met voorstellen komen.

     23cm kan zo’n alternatief zijn.

 4. Hans
  Hans zegt:

  Zolang ik nog novice gelicenceerde amateurs op HF tegenkom die hun 25 W output met een Kenwood TL 922 maken denk ik dat er geen ruimte is voor uitbreiding van de novice mogelijkheden.
  Laat ze maar eerst een examen halen voordat ze alles mogen, dat hebben wij ook gemoeten.

  • Hans
   Hans zegt:

   Beste Hans,er zitten overal rotte appels tussen! Keihard aanpakken! Dat neemt niet weg dat de Novice helemaal in de verdrukking is gekomen op dat kleine stukje frequentie ruimte wat ze hebben op de 40 meter band.En dat gaat echt wel verder als die 5 khz waar Ivan het over heeft.Novice toegang geven op een amateurband waar ze vervolgens niets meer mee kunnen heeft natuurlijk geen zin.Maar maak je geen zorgen,AT heeft zowat geen tijd meer voor ons blijkt uit het laatste amateur overleg .Eer dat die uitbreiding rond is hebben we allemaal een lange grijze baard!En volgens mij is dat nou precies wat ze willen!

  • Ray
   Ray zegt:

   Ik wil niet lullig doen, maar er zijn ook veel F amateurs die meer als 400 watt maken met dergelijke apparaten, dat is dan dezelfde situatie, maar dan is het geen punt neem ik aan?

 5. Henk
  Henk zegt:

  Ik vindt het maar een vreemd voorstel.
  Ten eerste voor 23cm is weinig te koop en moet je een behoorlijke bouwer zijn.
  Ten tweede de techniek op die frequentie is wel heel wat anders, als je daar fatsoenlijk kunt uitkomen snap ik niet waarom je F niet zou kunnen (willen) halen.

  Ten derde elk jaar komen er van dit soort verzoeken uit dezelfde hoek, beetje jammer om op deze manier frequentie ruimte te lobby’en

 6. Daan
  Daan zegt:

  Mensen waarom nu weer strijd ?! geniet van je hobby , en ja vrachtwagen chauffeur worden , dan wel een groot rijbewijs dat dan weer wel …

 7. ruud
  ruud zegt:

  Het blijft wat mij betreft een lastig verhaal. Als je veel activiteit wilt op de amateurbanden, lijkt het logisch om de Novice-amateur ook zoveel mogelijk ruimte te geven. Het argument dat ze dan maar moeten gaan leren, “want dat heb ik ook moeten doen” is er één van afgunst. daar moeten we ons niet mee inlaten.
  Maar er is ook nog het argument “als je de drempel verlaagt,…. (zelf afmaken, in verband met mogelijke moderatie).” Van dat effect ben ik hier dagelijks getuige. Het mag (de goeden niet te na gesproken!!!!) soms best een beetje serieuzer. Daarbij helpt mogelijkerwijs iets meer studie. Het is een hobby, waar je best ook wat moeite voor mag doen. En ik hoor de argumenten al aankomen, dat Full voor sommigen niet haalbaar zou zijn. Ik denk zelf, dat er maar heel weinig amateurs zijn, voor wie het onmogelijk is om te slagen voor F.
  Voor de meesten (dus niet allemaal!) is het een kwestie van wel-of-niet de moeite willen doen.
  En daarmee kom je dan bij de essentie van de discussie: Voor vrijwel iedereen die écht toegang wil tot 23 cm is dat mogelijk door eigen inspanning, in plaats van inspanning op het Amateur-Overleg.
  Ik ben niet voor, ik ben niet tegen.

  • Jeroen
   Jeroen zegt:

   Er wordt vaak op N amateurs gezeurd dat ze zich niet aan de regels houden, maar met een gemiddelde contest gaat er ook heel wat meer vermogen doorheen dan de 400 watt..

   Wel is ATV op 23 cm vreemd, best wel wat techniek ook aangaande het oplossen van storing. Ik zou voor de N juist heel de ATV verbieden, omdat dit in mijn ogen bij F hoort.

   Van de andere kant zou ik de Novice weer de 80, 40, 20, 15 en 10 meterband geven. Deze banden beheersen allemaal hetzelfde niveau van kennis ook al gedragen alle banden zich natuurlijk net wat anders.

   Als je ATV toestaat op 23 cm, dan kun je net zo goed alle banden voor novice toe staan tot 23 cm, all mode. Als het gaat om dat een examen een bepaald niveau heeft, en dat je op basis van dat niveau handelingsbekwaam wordt geacht voor bepaalde banden.

   • Hans
    Hans zegt:

    Als je de recente toespraak van de voorzitter van de Veron leest op hun website dan weet je inmiddels dat er helemaal niets gaat gebeuren! Die hele club daar van het amateuroverleg moet zich doodschamen!

    • Jeroen
     Jeroen zegt:

     Ja, daar lijkt het wel een beetje op. Van de andere kant, AT wil zich blijkbaar passeren op een praktijkonderzoek. Neem als voorbeeld het onderzoek wat ze verricht hebben aangaande de banden welke novice in andere landen gebruiken, los nog van de vraag of daar harmonisatie voor nodig is.

     Maar wellicht kunnen de amateurs zelf zo’n onderzoek maken voor AT, en AT helpen daarin, zodat ze het zelf alleen hoeven te kijken hoe reëel de bevonden bevinden zijn. Bijvoorbeeld waar het naar toe moet voor de N amateurs. Elke keer van die losse voorstellen we willen dit bandje, of deze modus op deze band ect, gaat natuurlijk niet werken. AT heeft in het verleden al best veel werk verzet, bijvoorbeeld met een enquête en daar al een heel onderzoek van laten maken. Als je dat onderzoek vervolgens goed door gaat interpreteren, en daar met allerlei voor en tegens mee op de proppen komt, kun je dat mooi aan AT laten zien, en kunnen zei niet komen van we hebben geen tijd omdat te onderzoeken…

     Let wel op, een conclusie uit een dergelijk onderzoek kan dus ook zijn dat alles al goed zit op dit moment. Het is niet zo dat een dergelijk onderzoek per definitie lijd tot uitbreiding, want als je de uitkomst toch al weet hoef je het niet te onderzoeken. Met AT kan dan de onderzoeksvraag geformuleerd worden, en dat worden uitgezocht. Succes ermee…

Reacties zijn gesloten.