Consultatie Engeland: banden weg
Toezichthouder OFCOM is een consultatie gestart onder zendamateurs in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel er in de inleiding netjes geschreven wordt dat enkele banden voor iedere zendamateur beschikbaar komen – voor onder andere de 630- en 60-meter band moet nog individueel een vergunning aangevraagd worden – zal een goede lezer meer opvallen: Hele stukken spectrum zijn van de 13 en 9 centimeter band geschraapt, zoals al eerder werd aangekondigd.
Het goede nieuws is wel dat zendamateurs zelf inspraak krijgen tijdens de consultatie, waar we in Nederland overgelaten zijn aan belangenbehartiging door de twee landelijke verenigingen tijdens een half-jaarlijks overleg met toezichthouder Agentschap Telecom. Amateurs in het Verenigd Koninkrijk worden dan ook massaal opgeroepen te reageren.
[pullquote align=”right” textalign=”left” width=”40%”]Dat zijn geen ongewone signalen meer, maar 6 magnetrons met een open deur. Genoeg om het frontend van je 13cm ontvanger te frituren als je je schotel in die richting draait[/pullquote]
Niet geheel onverwachts meldt de RSGB dat toezichthouder OFCOM bekend gemaakt heeft dat er in de omgeving van Londen ’tests’ gedaan worden met een LTE-netwerk en dat hiervoor spectrum binnen onze 13-cm band gebruikt wordt. Dit kan ‘mogelijk overlast’ geven aan zendamateurs gedurende de test periode van 12(!) maanden, waarbij het gebruikte vermogen 38 dBW bedraagt.
Dat klinkt niet als veel, maar de zendamateur die vaak met meetgegevens bezig is of een ATOF bezit kent de waarden van decibelWatt, al rekenen wij doorgaans in dbmW. Een vermogen van 38 dbW komt omgerekend op ruim 6 kiloWatt zendvermogen uit. Klikt het getal 38 nu nog steeds minimaal? De vrienden van PI4RAZ weten het goed uit te drukken: “Dat zijn geen ongewone signalen meer, maar 6 magnetrons met een open deur. Genoeg om het frontend van je 13cm ontvanger te frituren als je je schotel in die richting draait”
Positieve wijzigingen in het voorstel zijn dat alle (Full) amateurs toegang krijgen tot de 630-meter en 60-meter band. Voorheen moest hier individueel nog een licentie voor aangevraagd worden al kon dit online en werd deze altijd toegekend. Daarnaast zijn er ook wijzigingen aan het toekennen van een clubcall. Deze was voorheen eigendom van een persoon. Nu kan de club – mits een eigen rechtspersoonlijkheid – de eigenaar zijn van een call waardoor er geen afhankelijkheid meer is van een individuele amateur.
Met betrekking tot noodcommunicatie van RAYNET, in Nederland te vergelijken met DARES, vraagt de toezichthouder of er bezwaren zijn om niet gelicenseerde amateurs gebruik te laten maken van communicatie apparatuur onder begeleiding van een zendamateur. In Nederland is dit al toegestaan, een aanpassing die enkele jaren geleden al is doorgevoerd en jaarlijks gebruikt wordt tijdens onder andere de JOTA. Het tweede voorstel met betrekking tot noodcommunicatie gaat over de wens om de verbindingen die gebruikt wordt te mogen versleutelen.
Zendamateurs in Essex hebben alle wijzigingen overzichtelijk op hun website gezet voor wie geen zin heeft om het 32-pagina’s tellende document in zijn geheel door te nemen.