DKARS magazine september 2015

dkars-logoIn de nacht van vrijdag op zaterdag geeft DKARS met de veertiende uitgave van haar magazine uit. Secretaris Peter de Graaf (PJ4NX) laat aan Hamnieuws weten dat donateurs het magazine reeds in de mailbox hebben ontvangen.

Deze uitgave van het digitale blad bevat 58 pagina’s. Downloaden is gratis en verspreiden wordt aangemoedigd door DKARS.

In de vijftiende uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

  • Het DKARS-Radioamateurpanel
  • Wijziging van de Telecommunicatiewet met inbreng DKARS
  • De VERON ruis- en stoorsignaal meetcampagne
  • Nieuws van de DKARS award manager
  • De 37e landelijke ballonvossenjacht op 13 september
  • Review PRYME AL-800 Antenna System
  • Een nieuwe bedreiging voor onze 13 cm band
  • VHF/UHF/SHF nieuws en traffic

Alles lezen en het magazine gratis per e-mail ontvangen kan door een e-mail te sturen aan het e-mail adres: magazine@dkars.nl.

Van de hoofdredacteur

Ik hoop dat iedereen weer gezond en uitgerust is teruggekeerd van een welverdiende vakantie! Ondanks deze rustige periode hebben we toch in deze editie weer 58 pagina’s aan informatie kunnen plaatsen. Zoals iedereen zelf kan constateren hebben we dit keer meer dan 90% unieke artikelen. Een ontwikkeling die uiteraard zeer positief is te noemen, maar we zullen in de toekomst ook zeker interessant nieuws blijven brengen dat ook al elders op het internet te vinden is. Misschien dan niet uniek, maar wel prettig om dit soort artikelen te bundelen en in het Magazine aan onze lezers te presenteren.

Op pagina zeven een kort maar niet onbelangrijk bericht: dankzij de inbreng van de stichting DKARS zijn er twee zaken in de nieuwe Telecomwet aangepast. Het betreft hier het toegang verschaffen tot woningen/ objecten voor bijvoorbeeld medewerkers van Agentschap Telecom, dit indien men vaststelt dat er sprake is van ongewenste storingen, bijvoorbeeld door inferieure elektronica die niet voorzien is van een CE-markering. Ook het kunnen geven van een ‘aanwijzing’ om betreffende apparatuur het zwijgen op te leggen staat nu in de wet. Beide zaken zijn erg van belang om bij de radiozendamateur de ether schoon te houden.

In vervolg op het artikel van Hans PAØEHG aangaande een nieuwe bedreiging voor de 13 centimeter band, is in deze editie te lezen hoe DKARS op de publieke consultatie m.b.t. het Nationaal Frequentie Plan (NFP) heeft gereageerd. Het betreft hier ook niet alleen de 13 centimeter band, maar ook het verzoek om een iets groter stuk van de nieuwe 60 meterband ter beschikking te stellen (zoals ook al gebeurd in andere Europese landen). Enkele dagen na onze (openbare) reactie konden we vaststellen dat ook de VERON onze aanbevelingen nagenoeg letterlijk heeft overgenomen in haar aanbevelingen. Een heel goede zaak vinden wij; we moeten als radioamateurs immers de rijen gesloten houden en gezamenlijk aangeven wat onze belangen zijn.

Verder starten we in deze editie met een computerrubriek. We weten het, computers zijn geen zenders, maar inmiddels toch echt wel onlosmakelijk verbonden met de radioamateur shacks. Het is daarom ook erg interessant om het artikel van Hans PDØAC over Windows 10 te lezen en, Windows gebruiker die ik altijd was, heb ik nu zelf maar besloten om toch nog maar even te wachten met het installeren van Windows 10……

Tot slot veel leesplezier toegewenst en heb je kopij, een mening, gevraagd of ongevraagd advies, dat kan 24 uur per dag, 7 dagen per week via: magazine@dkars.nl

73 de Peter de Graaf (PJ4NX/PA3CNX)
Secretaris en hoofdredacteur.

1 antwoord

Reacties zijn gesloten.