Berichten

‘Novice herijking’ gepubliceerd in de Staatscourant

Vandaag is in de Staatscourant een gewijzigde versie van de ‘Regeling gebruik van frequentieruimte met meldingsplicht 2015’ gepubliceerd. De grootste wijziging is de zogenoemde ‘Novice her-ijking’ die nu verwerkt is. Novices krijgen ook toegang tot het spectrum tussen 7,000 en 7,050 alsook 7,100 en 7,200 MHz. De gehele 40-meterband dus. Het bovenste stuk van de 20-meter band (14,250-14,350 MHz) blijft verboden gebied. Ook mag een Novice registratiehouder voortaal met 100 Watt PEP vermogen uitzenden in plaats van de 25 Watt PEP die nu nog geldt.

Een andere wijziging is de leeftijdseis die geschrapt is. Voorheen moest je tenminste 12 jaar zijn voor een Novice registratie en 14 jaar voor een Full registratie. Daarover schrijft de Staatssecretaris: “Uit evaluaties (…) is gebleken dat de wens bestaat om op vroegere leeftijd te kunnen beginnen met het examen. Dit komt voornamelijk voor in gezinssituaties (…). In deze doelgroep is deze kennisoverdracht van belang voor het voortbestaan van de radiozendamateurs. Ter bevordering van de interesse in techniek, het doen van experimenten als radiozendamateur en de kennisoverdracht is daarom de wens uitgesproken door vertegenwoordigers van de doelgroep om geen minimumleeftijd meer te stellen voor het doen van een examen voor radiozendamateurs. Aan deze wens wordt uitvoering gegeven.”

Ook is het artikel aangepast waardoor een gedeeld remote station niet meer toegestaan is. Dit is een beperking voor zendamateurs die gezamenlijk een (contest)station op afstand bedienen om eventuele (ver)storing in (woon)wijken te voorkomen. Voortaan mag alleen de eigenaar van het remote station deze nog gebruiken en bedienen.

DARU laat weten dat “we hebben geconstateerd dat de toewijzing van de 20-meterband niet correct is opgenomen in de gepubliceerde regeling in de Staatscourant. In de publicatie staat 14.00 – 14.25 Mhz. Dat zou volgens ons 14.00 – 14.35 Mhz moeten zijn. Agentschap Telecom heeft dit inmiddels bevestigd. Er zou sprake zijn van een typefout”

De wijzigingen gaan een dag na publicatie in. Dus om middernacht.

‘N-herijking ter ondertekening bij de staatssecretaris’

Afgelopen week vond het Amateur Overleg plaats. Eén van de onderwerpen was het punt Novice Herijking. Over dit inmiddels langlopende dossier meldde Agentschap Telecom dat ‘de punten die door het AT zijn goedgekeurd in de nieuwe Regeling frequentiegebruik zijn opgenomen’. Inmiddels is een en ander naar de staatssecretaris verzonden ter ondertekening. De deelnemers van het Amateur Overleg hebben echter geen inzage gekregen in de stukken die zijn verzonden, zo valt te lezen in de speech van VERON-voorzitter Remy Denker (PA0AGF), die gehouden is tijdens de opening van de Virtuele verenigingsraad afgelopen weekend.

Implementatie her-ijking Novice licentie vertraagd

Agentschap Telecom heeft laten weten dat de implementatie van de Her-ijking voor de novice licentie vertraagd is. Door de maatregelen rondom het Coronavirus werken veel medewerkers thuis. Zij hebben daardoor andere werkzaamheden gekregen en de prioriteiten zijn aangepast. Dat laat de VERON weten op haar website onder de noemer kort nieuws.

Aanvankelijk stond de implementatie voor medio juli 2020 in de planning. Het is niet bekend wanneer de werkzaamheden opgepakt kunnen worden. Het is niet uit te sluiten dat dit pas volgend jaar zou zijn. Met de her-ijking zouden Novice amateurs onder andere de volledige 20- en 40-meter band mogen gebruiken.

Rapport herijking Novice licentie vastgesteld

Het rapport voor de herijking van de Novice licentie is door de verenigingen aangeboden aan Agentschap Telecom. Dat blijkt uit de notulen van het 99e Amateur Overleg dat op 25 april 2019 jl. gehouden werd. Het rapport zelf, dat de verenigingen hebben opgesteld in opdracht van de toezichthouder, ontbreekt echter. Daardoor er niets bekend is over de inhoud van deze aanbeveling.

Agentschap Telecom heeft de samenstellers bedankt voor de vele uren die zij hierin gestoken hebben en gaat de komende tijd onderzoeken of de aanbevelingen van de verenigingen overgenomen kunnen worden en komt daarna met een officiële reactie. De toezichthouder laat in ieder geval vooraf al weten dat dit tijd nodig heeft. De implementatie zal pas in 2020 gebeuren.

Nieuw besluit BIPT inzake herijking België

De BIPT heeft een nieuw besluit gepubliceerd inzake de herijking van de diverse klassen vergunningen in België. Eerder kwam de Novice vergunning al terug en raakten houders van de zogenoemde Basisvergunning veel privileges kwijt. Dit leidde tot veel weerstand. Nu twee maanden later heeft de toezichthouder een nieuw voorstel gereed.

Wijzigingen voor de basisvergunning ten opzichte van de Besluit van 20 maart 2019

  • Het maximumvermogen op HF wordt verhoogd van 10 naar 25 Watt. Op VHF en UHF blijft het maximumvermogen behouden op 50 Watt. Om de houders van een basisvergunning voldoende keuze te bieden in de aankoop van zendapparatuur mag men apparatuur houden met een maximumvermogen van 100 Watt.
  • Op 80 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 3500-3750 kHz naar 3500-3800 kHz (de volledige 80 meter band).
  • Op 40 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 7000-7100 kHz naar 7000-7200 kHz (de volledige 40 meter band).
  • Op 20 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 14000-14150 en 14250-14350 kHz naar 14000-14350 kHz (de volledige 20 meter band).
  • Op 15 meter is het frequentiebereik uitgebreid van 21000-21150 en 21320-21450 kHz naar 21000-21450 kHz (de volledige 15 meter band).De toegang tot de volledige band op HF is zeer goed nieuws van de contesters en DX jagers onder onze ON3’s. Toegang tot de 6 meter band is er voorlopig niet meer, dit kan eventueel herzien worden na de Wereldradioconferentie van 2019.

Wijzigingen voor de CEPT Novice vergunning ten opzichte van het Besluit van 20 maart 2019

  • Toegang tot de volledige 160 meter band (1810-2000 kHz) met een maximumvermogen van 100 Watt. De gevraagde toegang tot enkele SHF (GHz) banden met beperkt zendvermogen is voorlopig niet toegestaan omdat BIPT eerst een marktonderzoek wil doen naar de beschikbaarheid van “kant en klare” zendapparatuur. De UBA is bereid om mee te werken aan dit marktonderzoek, in de hoop dat het BIPT daana haar beslissing herziet.

Wijzigingen voor de HAREC vergunning ten opzichte van het Besluit van 20 maart 2019

  • Het maximumvermogen in het frequentiebereik 1850-2000 kHz is verhoogd van 10 naar 150 Watt.

Samengevat:
Houders van een Klasse 3 vergunning (voorheen: Basisvergunning) raken toegang tot de 17, 12 en 6-meter band kwijt. Het vermogen gaat terug van maximaal 50 naar maximaal 25 Watt. Houders van een Klasse 3 vergunning zijn te herkennen aan ON3-roepletters. Het volledige BIPT-besluit is hier te downloaden.

Novice keert terug in België; Basisvergunning herijkt

In België keert de Novice vergunning terug. Dit omdat er een behoorlijke brug bestond tussen de HAREC (Full) machtiging en het Basiscertificaat (ON3). De Novice vergunning zal voldoen aan de aanbevelingen zoals opgenomen in ECC(05)06 van CEPT en wordt daarmee, in tegenstelling tot de basisvergunning, internationaal erkend. Voortaan kent België drie licentieklassen:

  • Klasse A (Nu ‘HAREC’)
  • Klasse B (Novice)
  • Klasse C (Basiscertificaat)

Toezichthouder BIPT heeft een raadpleging gehouden. Op de voorgestelde frequenties, modi en vermogens voor de nieuwe (eigenlijk terugkerende) Novice vergunning is geen feedback gekomen. Wel zijn er voorstellen gedaan om de huidige houders van een Basiscertificaat gelijk te trekken aan de nieuwe Novice. Dit verzoek is door BIPT afgewezen, omdat de afgenomen examens niet conform de ECC(05)06 aanbevelingen gedaan zijn. Ook is voorgesteld om de huidige houders van een Basiscertificaat te beperken in tijd. Dit voorstel kan niet door BIPT uitgevoerd worden omdat de juridische basis hiervoor ontbreekt.

Wijzigingen in voorwaarden

  • Voor Klasse A vergunninghouders geldt een vermogensbeperking van 20 Watt voor (D)ATV uitzendingen in de frequentieband 1260-1300 MHz. Voorheen was dit 200 Watt. De toezichthouder heeft de beperkingen voor smalbandmodi nu laten vallen. Reden hiervoor is dat deze naar verwachting geen verstoring zullen geven op militare radarinstallaties.
  • Houders van een Klasse C vergunning (voorheen: Basiscertificaat) mogen niet meer uitzenden op de 12-meter, 17-meter en 6-meter band. Het vermogen op de HF-banden wordt beperkt tot 10 Watt (was 50 Watt). Op de VHF (144) en UHF (430) MHz. band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.
  • Houders van een Klasse B vergunning (Novice) mogen geen uitzendingen doen in (D)ATV. Deze beperking is (was) al van toepassing op houders van een Klasse C (Basiscertificaat) vergunning. Ze krijgen toegang tot alle HF banden exclusief de 60-meter en 4-meter band, met een maximaal vermogen van 100 Watt. Op de 160-meter band geldt een beperking  van 1.81 tot 1.85 MHz. Op de VHF (50 en 144 MHz) en UHF (430 MHz) band bedraagt het maximale vermogen 50 Watt.

Op de website van BIPT is een document te vinden waarin alle wijzigingen beschreven staan.

Update: BIPT heeft de voorgenomen wijziging ingetrokken naar aanleiding van klachten van de UBA. Beiden zullen met elkaar in gesprek gaan en kijken of het huidige voorstel nog bijgeschaafd kan worden.

BIPT herijkt Belgische basisvergunning

In België heeft BIPT een voorstel ingediend dat verschillende vergunningen moet herijken. België kent drie vergunning categorieën: Full (CEPT), Novice (CEPT) en de Basisvergunning. Novice examens worden al jaren niet meer afgenomen. Vergunninghouders van de Belgische Novice zijn te herkennen aan ON2-roepletters. Vergunninghouders van een basisvergunning zijn te herkennen aan ON3-roepletters. Hamnieuws schreef hier al eerder over.

Toezichthouder BIPT heeft een voorstel ingediend met diverse wijzigingen voor de verschillende categorie vergunninghouders. De Novice (ON2) licentie zal daarbij opnieuw ingevoerd worden. Met name operators die over de grens komen hebben hier belang bij, omdat de Basisvergunning niet door omliggende landen erkend wordt. De Novice vergunning krijgt toegang tot alle HF banden (behalve 60 m en op 160 m enkel 1.81-1.85 MHz), 6 m, 2 m en 70 cm met een vermogen van 100 Watt op de HF-banden en 50 Watt op banden boven de 50 MHz. ATV is daarbij niet toegestaan.

De Basisvergunning zal herijkt worden. Houders van ON3-roepletters raken toegang tot de 12- en 17-meter band kwijt. Ook is het niet meer toegestaan uit te zenden op de 6-meter band. Op overige HF-banden zijn er kleine uitbreidingen maar daarbij gaat wel het vermogen terug van nu 25 naar straks 10 Watt. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat BIPT rekent met gemiddeld vermogen en niet met PEP.

Op de website van BIPT is een overzicht te lezen van het voorstel.

Geen nieuws rondom ‘Novice Her-ijking’

Er is nog geen concreet nieuws rond het dossier ‘Novice Her-ijking’. Dat is de samenvatting van twee nieuwsberichten op de websites van zowel VERON als VRZA. Wel is er een wijziging in het traject gekomen., doordat VERON tijdens de IARU vergadering afgelopen najaar een voorstel heeft ingebracht om tot een CEPT harmonisatie te komen voor Novices.

De verenigingen en Agentschap Telecom willen echter niet wachten tot een Europese / CEPT-harmonisatie die enkele jaren kan duren, maar werken vooruitlopend hierop aan een voorstel voor de Nederlandse Novice amateurs.

Momenteel werken de verenigingen samen met Agentschap Telecom aan een eindrapport. Deze is niet te vinden in de artikelen omdat de inhoud nog niet definitief is. Tijdens zittingen tussen de verschillende partijen wordt er verder gewerkt om invulling te geven aan deze rapportage.

Uit het verslag van het onlangs gehouden Amateur Overleg blijkt dat er inmiddels een concept notitie is aangeboden. “De conceptnotitie wordt aangeboden aan het AO. Het AT Pagina 5 van 13 krijgt dan de gelegenheid op de aanbevelingen te reageren, waarna op een volgend AO (vermoedelijk in oktober/november van dit jaar) de definitieve versie gepresenteerd zal worden.”

Novice her-ijking woensdag besproken

Komende woensdag vindt het 96e Amateur Overleg plaats tussen VERON, VRZA en Agentschap Telecom. In de middag zullen enkele zaken besproken worden, waaronder het dossier Novice Her-ijking. Agentschap Telecom gaf eerder al aan de gewogen resultaten niet blind te vertrouwen en ook de ruwe data te willen zien.

Daarnaast ligt het in de verwachting dat de half jaar geleden ingevoerde gedragslijn vergunningen geëvalueerd gaat worden. Enkele hiaten in het nieuwe vergunningstelsel zijn onder andere de identificatie die verplicht in voice of CW moet. Dit kan tot problemen leiden bij APRS-stations. Ook staat het roepletters beleid, ook wel bekend als het ‘PA0-dossier’ als open punt.

‘Gerommel rond uitslagen enquête Novice her-ijking’

VERON en VRZA hebben vorige week donderdag de resultaten van de onlangs gehouden enquête gepubliceerd. Daarbij lijken de resultaten niet de werkelijke stemming te vertonen. De verenigingen hebben namelijk ‘gewogen resultaten’ gebruikt, zo schrijft VERON bestuurslid Johan Jongbloed (PA3JEM) op de Mattermost chat server van de Hobbyscoop. Daardoor telt volgens eigen uitleg een stem van een Novice amateur aanzienlijk zwaarder dan een stem van een Full amateur.

De verenigingen gaan hiermee in tegen de opdracht die Agentschap Telecom gegeven heeft. In het officiële verzoek van de toezichthouder wordt aangegeven dat VERON en VRZA mogen meedenken omdat zij de belangen van alle radiozendamateurs vertegenwoordigen. Door de enquêteresultaten van een kleinere groep aanzienlijk zwaarder te laten tellen wordt niet het belang van alle radiozendamateurs vertegenwoordigd.

Een ander lid laat weten “foezelen met de uitkomsten is de bijl aan de wortel vd enquete”. Hij noemt daarbij een vergelijk met de politiek. “Er zijn minder stemmers voor de PvdD dan de VVD, dus we passen een correctiefactor toe om de PvdD-stemmers gelijk te trekken”.

Hamnieuws heeft zondagmiddag de vraag bij de verenigingen voorgelegd of en hoe een ‘correctiefactor’ is toegepast. Van VERON is enkel een reactie ontvangen dat de vraag uitgezet is en reactie volgt. Deze hebben we echter nog niet mogen ontvangen. Van de VRZA is wel een reactie ontvangen.

“Wat betreft je vraag of de resultaten van de Novices 5 x zo zwaar meetellen, kan ik stellen dat dat niet klopt. Ook voor de F-geregistreerden is een factor toegepast. Om het voorbeeld van PE1PTP te volgen: Als er gesteld wordt dat er 200 N-amateurs hebben meegedaan, dan klopt het in verhouding ook dat er zo’n 400 F-amateurs hebben meegedaan. Daarvoor is de factor dan 2,5. Dat betekent dat de N-amateurs niet 5 keer maar ongeveer 2 keer zo zwaar meetellen.”, aldus Ron Goossens (PB0ANL) namens de VRZA.

Ruwe data niet beschikbaar gesteld
Van beide verenigingen hebben we nog geen ruwe data ontvangen. Er is dus geen controle uit te voeren of en hoe de correctiefactor, als die inderdaad toegepast is, werkt en of dit gevolgen heeft voor de uitslag. En dat is jammer, want door de ruis die ontstaan is op de chatserver weten leden die gestemd hebben en de verschillende antwoorden die gegeven worden door VERON en VRZA nu niet hoe het echt zit, noch kunnen zij een controle uitvoeren.

Van VERON-woordvoerder Jean-Paul (PA9X) hebben we inmiddels onderstaande toelichting ontvangen (later toegevoegd aan dit bericht).

Je verzoek om de ruwe data van de enquête N-herijking met Hamnieuws te delen moet ik afwijzen. De ruwe data bevat per deelnemer aan de enquête, persoonlijke informatie. Het gaat om het lidmaatschapsnummers i.c.m. de postcode van de deelnemer. Als wij deze data openbaar maken kan op basis van de postcode de identiteit van deelnemers mogelijk herleid worden. Bijvoorbeeld door met de postcode via QRZ.com te zoeken. Of door op basis van de postcode een straatnaam te herleiden en die via QRZ.com op te vragen. Daarmee is de privacy van de deelnemers aan deze enquête niet meer gewaarborgd en handelen wij dus in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Verder is de combinatie van lidmaatschapsnummer en postcode een methode om bij enquêtes te controleren of een deelnemer lid is van de VERON. Door het openbaar maken van deze combinaties, zou iemand deze kunnen misbruiken door deze bij toekomstige enquêtes in te vullen, en zich zo voor te doen als een ander persoon. Dat willen we te allen tijde voorkomen.

De ruwe data maken we ook niet openbaar zonder bijbehorende lidmaatschapsnummers en postcodes. Het is dan namelijk geen ruwe data meer, maar bewerkt en zonder de unieke sleutel van het lidmaatschapsnummer en de postcode. Dan zijn de uitslagen niet meer te valideren. Wij kunnen de geldigheid van de data alleen garanderen indien deze vergezeld gaan met de lidmaatschapsnummers en postcodes.

Door gebruik te maken van de unieke sleutel lidmaatschapsnummer i.c.m. postcode garanderen wij namelijk dat de uitslagen afkomstig zijn van onze leden. Na controle in onze ledenadministratie op een geldige combinatie van lidmaatschapsnummer en postcode, zijn de ongeldige combinaties uit de uitslagen verwijderd. Dat is met een applicatie gecontroleerd en daarna nog eens tweemaal handmatig gecontroleerd.

Zo zijn een twintigtal ongeldige uitslagen niet meegenomen, dat geldt ook voor dubbele uitslagen. Van leden die de enquête meerdere malen hebben ingevuld zijn alleen de eerst ingediende resultaten geaccepteerd. De resultaten die via het enquêteformulier zijn ingediend kunnen in het bronbestand ook niet gewijzigd worden. De applicatie die de VERON heeft gebruikt, staat dat niet toe.

Kortom, de VERON kan dus per individuele uitslag aantonen dat de deelnemer in kwestie lid is van de VERON.

Verder wil ik je mededelen dat de werkgroep N-herijking de ruwe data van de VERON gebruikt als bron voor het herijkingsproces. Zoals je weet maakt Agentschap Telecom deel uit van deze werkgroep. Het is uiteindelijk aan Agentschap Telecom om de ruwe data die de VERON aanlevert te beoordelen op juistheid. Door de toegepaste methode van enquêteren hebben wij daar het volste vertrouwen in.

Ik hoop dat je deze toelichting snel op Hamnieuws publiceert.

Jean-Paul Suijs | PA9X

Woordvoeder VERON
Hoofdredacteur website en social media kanalen

Maar dan…
Opeens wordt duidelijk waarom de resultaten niet beschikbaar komen. Het is duidelijk dat de verenigingen enkel tijd willen rekken. VRZA PR-man Otto de Ruig (PD2ODR) verzend  een e-mail waarbij beide verenigingen de antwoorden op elkaar afstemmen alvorens deze naar Hamnieuws te versturen. Daar valt te lezen dat het VRZA-bestuur vindt dat Hamnieuws een “Redacteurtje eenmansblog” is en dat ze “niet verplicht informatie te delen met privé initiatieven zoals Zwamnieuws”, want “Zijn manier van publiceren bevalt ons niet.” Er valt op te maken dat de VRZA, ondanks eerder wel toegezegd niet van plan is informatie te delen met leden. “Als je het deelt met de leden is er altijd iemand die lekt. Maar wat is het nut van het publiceren van de ongewogen resultaten?. Er wordt hiermee door randy gesuggereerd dat we ‘niet correcte’ informatie hebben verstrekt.”

Hamnieuws betreurt deze reactie van het VRZA-bestuur.