Ledental VRZA daalt met 10%

vrza-logoHet aantal leden van de Vereniging voor Radio Zend Amateurs (VRZA) is afgelopen jaar met 10% gedaald. Het aantal leden per 31-12-2012 bedroeg 1383, zo blijkt uit het jaarverslag. In 2012 vertrokken in totaal 136 leden.  Dit kwam door 88 opzegging. Ook zijn er 44 lidmaatschappen beëindigd door wanbetaling. Verder zijn 4 leden vertrokken om andere, niet gespecificeerde reden.

Een deel van deze leden heeft het lidmaatschap opgezegd naar aanleiding van het verdwijnen van het gedrukte orgaan CQ-PA, dat sinds vorig jaar doorgaat als een besloten website, waarbij onvoldoende gebruik gemaakt wordt van de extra mogelijkheden die een digitaal blad te bieden heeft. Ook wordt – uit angst voor verspreiding – het ‘blad‘ als kale website aangeboden en niet beschikbaar gesteld als PDF-magazine.

Naast de terugloop van het aantal leden, hebben 42 nieuwe leden de VRZA vorig jaar gevonden, hetgeen de terugloop enigszins compenseert. Het werkelijke aantal opzeggingen over 2012 zal echter nog hoger uitkomen, zo schrijft Hans Nijman (PG9H) die verantwoordelijk is voor de ledenadministratie. “Vanwege de verwerking na 1 januari 2013 van enige opzeggingen en door een substantieel aantal wanbetalers, die pas na 1 januari 2013 in de ledenadministratie verwerkt kunnen worden, kan over het huidige aantal leden geen exacte uitspraak worden gedaan“.

Financieel

De penningmeester is iets positiever over de ledenadministratie en laat weten dat 2012 met een positief resultaat van € 18.209  is afgesloten. Dit komt met name omdat het verenigingsorgaan CQ-PA sinds halverwege het jaar digitaal is verder gegaan, waarbij de druk en portokosten zijn komen te vervallen. Deze drukte dermate erg op de begroting van de vereniging, dat zij vorig jaar noodgedwongen besloot digitaal verder te gaan. Het positieve resultaat is toegevoegd aan de reserve van de vereniging, die nu uitkomt op € 28.247.

7 antwoorden
 1. pd1abk
  pd1abk zegt:

  Het was te verwachten door hun koppigheid om het blad niet in PDF aan te bieden. Dit heeft ze veel negatieve klachten opgeleverd.

  Ik zou best wel het blad ALLEEN maar in PDF willen ontvangen of in papieren formaat, maar niet in dat rare online systeem.

  Digitaal in PDF ontvangen moet je het lidmaatschap ook met de helft drukken.

  De veron heeft het boekje nog wel in papierformaat, alleen voel ik mij daar niet thuis, te elitair.

  Ik hoop dat beide verenigingen eens gaan samenwerken om behoud van de jonge amateur en de banden 80 160 ook vrijgeven zoals in DK DE BE.

  Maar aan de andere kan , er zijn ook zoveel andere hobby’s waar je wel aan deel kunt nemen zonder het zware harec examen van het jaar1930.

 2. Peter
  Peter zegt:

  Joh, wat moet je nu met de CQ-PA. Met alle respect, maar een kwart wordt gevuld met copy/paste werk vanaf Hamnieuws. Of je nog wel even wilt wachten op de verschijningsdatum in verband met de digitale ‘druk’. Ga vooral door met jullie initiatief Hamnieuws! Blijft de vereniging over enkel voor QSL, maar ook daar groeit de belangstelling en gebruik bij het concurrerende Logbook of the World al goed dus daar zijn de verenigingen binnenkort niet meer voor nodig.

  Met betrekking tot de 80- en 160 meter band voor N vrijgeven weet ik het niet. Als je goed kijkt naar Duitsland, zie je dat je de 40- en 20-meter band mag inleveren. Zelf vind ik de 40-meter band al te klein en erg onhandig gekozen. Liever had ik gezien dat de 80-meter band vrijgegeven was aan Novices. Deze is ideaal voor lokale NVIS verbindingen.

 3. Peter
  Peter zegt:

  Het HAREC examen valt overigens wel mee en is goed te doen, mits je er maar voor wilt doen (leren!). Als je 4 uur per week besteedt en je N-licentie al hebt, moet het in een half jaar te doen zijn. Je groot-rijbewijs krijg je ook niet zomaar bij B of BE. En de aanpassingen komen langzaam wel. Zo zijn de buizen al uit de examens gehaald.

  • pd1abk
   pd1abk zegt:

   In de jaren 60 kreeg je de voertuig stempels gewoon, en een verlof voor de jacht ook. 80 mtr is perfect voor lokaal. Het is wel waar dat ik er nix meer voor wil gaan doen mbt harec. Omdat we in 2020 bijna leven met techniek ipv de bataafse republiek oldtimers die er zo anders over denken.

   qsl cards gaan digitaal of via post bij mij.

 4. Adriaan Brillie
  Adriaan Brillie zegt:

  Het grootste probleem is dat je online moet zijn om CQPA te kunnen lezen. Waar bij je het niet even kunt opslaan op je eigen systeem. Een tijdschrift kan je ook doorgeven, dus vanwaar de zorgen?

 5. Wim
  Wim zegt:

  IIk heb afgelopen maand een artikeltje geschreven, over DVDRA denk ik, en de hoofdredacteur twee keer gevraagd om een exemplaar, in dit geval een eenmalig user-id password. Geen enkele reactie. Paar kopieen gestuurd naar ledenbeheer en de oud hoofdredacteur, die hebben dat kennelijk doorgestuurd naara de hoofdredacteur, Geen reactie. Nou schreef ik daar al jarenlang bijna maandelijks een zelfbouwartikel in, Niks copy and paste dus, maar zo vergaat je de lust wel.

Reacties zijn gesloten.