Twee VRZA-afdelingen opgeheven

vrza-logoDe VRZA heeft twee afdelingen opgeheven. In haar jaarverslag dat in de meest recente CQ-PA te lezen is, schrijft de secretaris dat de afdelingen Emmen en Rivierenland op ‘niet actief’ gezet zijn. Ook de roepletters van deze afdeling zijn ingetrokken.

Het bestuur zal eind dit jaar een besluit nemen of ze hetzelfde gaat doen met de afdeling Midden Brabant. Medio november verwacht ze hierover een besluit te nemen. De afdeling houdt hiermee 15 afdelingen over, als we Midden Brabant al buiten beschouwing laten.

Het aantal leden van de VRZA is redelijk gelijk gebleven gedurende het afgelopen jaar. Waar de vereniging op 1 januari 2016 936 leden telde, zijn dat er begin april van dit jaar 925. Een en ander wordt verklaard door een aantal leden die om administratieve reden uitgeschreven is. Maar dit aantal wordt weer gecompenseerd met 13 nieuwe leden in het eerste kwartaal van dit jaar.

De daling in het aantal leden bij de Vereniging voor Radio Zendamateurs lijkt daarmee gestabiliseerd te zijn. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de eerste vruchten geplukt kunnen worden van de ‘werkgroep vernieuwing’ die sinds een tweetal jaren bezig is het beleid van de vereniging te veranderen en te verjongen. Een vrijwel nieuw aangetreden bestuur is hier een goed voorbeeld van. De vereniging lijkt meer zichtbaar de laatste twee jaar.

VRZA leden kunnen een concept verslag lezen in de CQ PA die dit weekend verschenen is. Over een week zal deze editie ook voor niet leden beschikbaar komen op de website van de vereniging, waar deze tot maximaal een maand in te zien is.

9 antwoorden
 1. André
  André zegt:

  Ben benieuwd wat er met al het geld gebeurd dat er bij de afdelingen nog op de rekening staat.

  • Randy
   Randy zegt:

   Vermoedelijk terug naar de landelijke kas, omdat de afdelingen (veelal) geen rechtsvorm hebben. Dat zal vast te lezen zijn in het volgende ALV verslag. Wil je het voor de tijd weten, dan is een mail naar het bestuur voldoende.

 2. Wil
  Wil zegt:

  Als ze slim zijn maken ze het eerst op voordat het zover komt. Want zo’n opheffing zie je ver van te voren aankomen. Nog even uit eten met de overgebleven leden of zo.

 3. Ben
  Ben zegt:

  Ik vraag me af hoe lang de vrza dit kan volhouden , minder leden en minder afdelingen. Volgens mij is het niet de vraag of er een fusie komt met de veron maar wanneer. Op deze manier blijft er van een eigen identiteit ook weinig meer over.

 4. Wim
  Wim zegt:

  Mijn ervaring is dat hooguit 10% van de leden van de Veron aan afdelingsactiviteiten deelneemt. Gelukkig maar anders was de zaalhuur etc niet op te brengen.

  Gelet op minder afdelingen dus gemiddeld grotere afstand tot het afdelingshonk bij de VRZA is dat wellicht ook minder.

  Afdelingen zijn dus gesubsidieerde activiteiten, gesubsidieerd door de leden die er niet aan deelnemen.

  Even doorredenerend kun je concluderen, dat het opheffen van afdelingen aan een vereniging hooguit 10% van zijn leden kan kosten en als de afdracht van de lidmaatschapsgelden meer dan 10% bedraagt, ja dan l, ja dan …

Reacties zijn gesloten.