Eerste uitgave DKARS-magazine

dkars-logoVrijdag zal de nieuwe vereniging DKARS met een eerste uitgave van haar magazine komen. Secretaris Peter de Graaf (PJ4NX) laat aan Hamnieuws weten dat ‘meer dan 1500 amateurs vrijdagmorgen een e-mail met downloadlink ontvangen’.

De eerste uitgave van het digitale blad bevat 26 pagina’s, is in het Nederlands en Engels geschreven en richt zich op zendamateurs in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden, alsook geëmigreerde Nederlanders die elders ter wereld woonachtig zijn.

In de eerste uitgave onder andere aandacht aan deze onderwerpen:

 • Het Nederlandse Koninkrijk en de radioamateurs
 • De eerste Dutch Kingdom Contest start in juni 2015
 • DKARS de stand van zaken na de oprichting
 • De eerste reacties op de DKC-Plannen
 • De Nederlandse Radio-Expats ; “Nasiballen”
 • DKARS Bureau Ondersteuning Antenneplaatsing Nederland
 • Certificates and our DKARS award manager

Hoewel het magazine morgen pas verzonden wordt, heeft Hamnieuws al inzage in de uitgave gehad waarbij de bestuursleden zichzelf voorstellen en de doelstellingen van DKARS uitgelegd worden. In de inleiding van de eindredacteur valt onder andere te lezen:

Van de eindredacteur:
Voor u ligt het eerste nummer van DKARS magazine, een uitgave van de Stichting Dutch Kingdom Amateur Radio Society (in oprichting) die verschijnt in PDF‐formaat. Zo besparen we bomen, dure portokosten en niet te vergeten ook tijd om het actuele nieuws snel bij de lezer te krijgen. DKARS Magazine doet niet aan copyright, sterker nog wij adviseren de lezer om het naar zoveel mogelijk medeamateurs door te sturen! Artikelen van DKARS‐Magazine mogen zonder verdere toestemming worden overgenomen, wel met bronvermelding. Teksten geheel of gedeeltelijk overnemen voor commercieel gebruik is zonder voorafgaande toestemming niet geoorloofd.

(…)

Over het hoe, wie en waarom van de Dutch Kingdom Amateur Radio Society lees je elders in deze uitgave, kort samengevat, zijn wij een stichting (i.o.) die de belangen van alle Nederlandse radiozendamateurs in de breedste zin van het woord willen dienen en daarbij ook graag aandacht willen schenken aan het interesseren van jonge mensen in techniek. De radio amateurhobby bevat immers een veelvoud aan technische aspecten waar ook jonge mensen hun voordeel mee kunnen doen in hun verdere loopbaan.

Alles lezen en het magazine gratis per e-mail ontvangen kan door een e-mail te sturen aan het e-mail adres: magazine@dkars.nl.

3 antwoorden
 1. Hans
  Hans zegt:

  Eindelijk een stichting die datgene doet wat beide verenigingen schromelijk nalaten:
  Namelijk zorgen dat JAN MET DE PET OP EEN ANTENNE OP ZIJN DAK KAN PLAATSEN! ipv
  elkaar speltjes op de mouw te steken!

 2. Andre PH5C
  Andre PH5C zegt:

  Hehe eindelijk het eerste exemplaar gelezen, ziet er heel goed uit!!!
  Eindelijk een blad zonder al die lastige zelfbouw dingen ( waar kan je hedentendege nog onderdelen kopen hi) en zonder pagina’s vossenjacht met de nodige foto’s van een select groepje
  Nee een blad vol met RADIO en WAT er GEBEURD op onze BANDEN, hopelijk inspireert dit bald een ieder actief te zijn op onze banden inplaats van door de bossen rennen en hoofdpijn krijgend van de lastige zelfbouw vraagstukken!

  • Wim
   Wim zegt:

   Andre,

   Ik weet niet of het blad zo denderend is, je kent het gemodificeerde Nederlandse gezegde:” Een gegeven sigaar moet je nooit in je bek steken.”

   Een initiatief is zeker toe te juichen, maar als ik dan weer besef dat het een verdere versplintering betekent van publicaties zoals QRM (“Quality Radio Magazine”) van PA0ETE, het NVRA blad, het VRA blad van de vlaamse afsplitsing van de UBA, CQ-PA op sterven na dood , Elektron die niet na kunnen laten je pennevruchten te misvormen, op straffe van uitsluiting als je dat niet slikt, CQ-QSO, QRP nieuwsbrief en Razzies, dan denk ik dat samenbundeling van die activiteiten . Ja vooral omdat de portokosten duur zijn, ik bedoel hoog., te prefereren valt.

   Maar dat jij gaag een blad ziet zonder techniek/zelfbouw, dat verbaast me eigenlijk wel, want de basis van het zendamateurisme is toch zelfontplooing door te experimenteren, dus techniek is een essentieel onderdeel. Dat is de basis onder welke voorwaarden het door de ITU wereldwijd geinstitutionaliseerd is. Vandaar ook het technische deel van het zendexamen, niveau 0,0 maar daarmee toon je in ieder geval aan door daarvoor te slagen dat je er een beginnetje mee kon maken. Een en ander in de hoop dat het kwetsbare ontkiemde zaadje zal uitgroeien tot een forse plant.

   Dat doe je niet door in een Jappenbak te smoezen met berichten van zo onbelangrijke aard dat zelfs de openbare telefoon en telegraaf daarvoor niet in aanmerking komen. In dat geval onderscheid je je in jegedragingen in niets van een 27 MHz bakkenist. Niks mis mee, zegt men wel, maar ik heb toch wel de indruk dat er een grens is getrokken, ik ken geen bladen die beide groepen bedienen. Maar goed, misschien bestaan ze wel, ik lees niet alle pulp die over me heen komt..

Reacties zijn gesloten.